Heykeltıraş Metin Yurdanur
Hatice Kumbaracı Gürsöz
Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mezunu
Ressam
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
2007 yılından bugüne kadar, önceleri Bahariye Sanat Gazetesi, daha sonra Bosphorus Sanat Gazetesi, şimdi de Sanat Tasarım Gazetesi ismini taşıyan, bir senedir pandemi nedeniyle internette yayınlanan sanat gazetesinde yazmaya devam ediyorum. Pandemi sanatçıların faaliyetlerini de etkiledi. Nitekim benim karma sergiler dışında açtığım Seba Sanat Galerisi’ndeki Burçlar isimli kişisel sergim sadece sanal ortamda yayınlandı.
2022 yılına ait ilk yazımı sizinle paylaşıyorum.
Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde Yüksek Resim Bölümü’nde okurken Heykel Bölümü’nden Modlaj dersi aldım; Seramik’te okurken de “Ateşin Toprakla Dansı” ile çamurla çok uğraştım. Çok iyi bir heykeltıraş olan sınıf arkadaşım Ferit Özşen’le heykel sanatının güzelliğine varmıştım.

Bugün (02.01.2022) Sözcü gazetesinde Yavuz Alatan’ın yazdığı bu haber beni çok gururlandırdı. Ankara Büyükşehir Belediyesi binasının giriş kapısına Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün büstü yerleştirildi. Heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından tasarlanan ve ücretsiz olarak Belediye’ye hediye edilen 110 kilo ağırlığındaki Atatürk büstü bronz döküm olarak Karabük’te yapıldı. Üzerinde “Ne Mutlu Türküm Diyene” yazısı bulunan büst kaidesi ile birlikte Ankara Büyükşehir Belediyesi giriş kapısına yerleştirildi.
Heykeltıraş Metin Yurdanur’u, eşim Bahattin Gürsöz’ün Almanya’nın Bonn şehrinde kültürden sorumlu Büyükelçilik Müsteşarı olduğu yıllarda, Bad Godesberg’te onun imzasını taşıyan “Güneş Kursu” heykelinin 1989 yılındaki açılışına katılmasıyla tanıdım.

Bonn’da kaldığımız dört sene zarfında benim kişisel sergilerim ve Türkiye’den gelen sanatçıları ağırlamamızla sanat dünyamız çok renkliydi. Ama içlerinde sadece Metin Yurdanur vefalı çıktı.
Benim için bir sanatçının, sanatçı kimliğinin yanında insanlığı da önemlidir. Mütevazı kişiliğinin yanında, Atatürk sevdalısı, Türkiye hayranı, dürüst, iyi bir aile babası olan vefalı dost Metin Yurdanur kişiliğine saygı duyduğum kıymetli bir sanatçıdır.
Bizim oturduğumuz semt olan Ankara Çayyolu’nda Atapark’ın içindeki Atatürk büstünü hayranlıkla izlerdim. Biraz ilerideki çocuk parkındaki geçtiğimiz ay açılan Ceyhun Atuf Kansu büstü onun 500’üncü eseri oluyor. Kuğulu Park’ta bulunan “Balerinler” diğer ismiyle “Su Perilerinin Dansı” isimli eserini de göz ardı etmemek lazım.
Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta eşim Bahattin Gürsöz Büyükelçi iken sabah uyandığımda Büyükelçilik ikametgahının karşısındaki Atatürk Parkı’nda Atatürk Heykeli’ni görürdüm. Bu da Metin Yurdanur’un eseriydi. Sanki kendimi Türkiye’de hissederdim. Bütün merasimler o parkta yapılırdı. Heykeli hiçbir zaman çiçeksiz bırakmazdık. Yurtdışında birçok ülkede heykeli bulunan Metin Yurdanur’un sanatçı kimliğini alkışlıyorum. Onu tanımayan genç sanatçılar için biyografisini paylaşıyorum.
Metin Yurdanur, 1951 yılında Sivrihisar’da doğdu. Çocukluk ve gençlik yıllarını burada, üç bin yıllık Frigya, Roma ve Selçuklu uygarlıklarının kalıntıları arasında geçirdi. Babasının demir atölyesinin bahçesinde bulunan 19. ve 20. yüzyıllara ait antika niteliğindeki materyallerle oyunlar oynadı. Binlerce yıllık tarihi eser ve antikaların etkisiyle üç boyutlu formlara ilgi ve sevgi duymaya başladı. Üniversite aşamasında, sanatla ilgili bir bölümü seçmesi bu temele dayandırılabilir.
1972 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nden mezun oldu. 1972-1978 yılları arasında öğretmen okulu ve liselerde öğretmenlik, 1978-1981 yıllarında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nde modlaj öğretmenliği yaptı. 1979 yılında Ankara Belediyesi’nin “Kentin Plastik Unsurlarla Donatılması Projesi” kapsamında, gelen talep üzerine, çeşitli heykel tasarımları hazırladı. Bunlar Abdi İpekçi Parkı’ndaki “Eller”, Gar Meydanı’ndaki “Miras” ve Batıkent’teki “Dayanışma”dır.
1981 yılında serbest çalışmaya başlayan sanatçının yurtiçinde ve yurtdışında (Almanya, Japonya, Macaristan, Libya, Türkmenistan, Moğolistan ve Küba) 500’den fazla heykeli bulunmaktadır.
2005 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi yerleşkesinde 50’den fazla heykelden oluşan “Ben Anadoluyum, Ben Cumhuriyetim, Ben Halkım” adlı bir yıl süreli sergiyi açtı. Her yıl farklı bir üniversitede tekrarlanan; kültür ve sanatı öğrenciler, akademisyenler ve bölge halkı ile paylaşılan sergi, Türkiye’de ilk ve tek olma özelliğine sahiptir.
Sanatçının Sivrihisar’da yaklaşık yüz bin metrekarelik bir alanda eserlerinin sergilendiği bir açık hava heykel müzesi bulunmaktadır. Aynı alanda bulunan “Sivrihisar Belediyesi Metin Yurdanur Kültür Sanat Evi ve Heykel Bahçesi”nin restorasyonu T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Eskişehir Valiliği ile Sivrihisar Belediyesi’nin destekleriyle 2016 yılında tamamlanmıştır. Sanatçıya ait olan bu tarihi konak, tescilli kültür varlıkları listesindedir ve Surp Yerrortutyun Kilisesi’nin yanında bulunmaktadır. Sanatçı Ankara’da bulunan heykel atölyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.
Sanata önem veren siyasileri alkışlamak istiyorum. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu biz sanatçılara büyük destek veriyor. Sanat bence bütün siyasi kirliliği önleyerek aydınlık bir geleceğe giden bir köprüdür. Değerli sanatçı Metin Yurdanur’a
Sanat yolunda başarılar dilerim. Bizi çok güzel eserleriyle buluşturacağına eminim.
Şimdilik Başkent’ten bu kadar Pandemisiz sağlıklı sanat dolu günler dilerim. Sevgiyle kalın.