İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

HİLMİ YAVUZ’un Abdülhak Şinasi Hisar’ın: “Yahya Kemal’e Veda” Kitabı Üzerine Konuşması…

Ümit Gezgin

Cumartesi günü, Kadıköy Belediyesi’nin, Tarih, Edebiyat, Sanat Kütüphanesi ve Kültür Merkezi‘nde değerli şair-yazar Hilmi Yavuz’un da konuşmacı olarak konuk olduğu ve Everest Yayınları’nın düzenlediği: “Abdülhak Şinasi Hisar’ı Anma” konferansına dinleyici olarak katıldım…

Hilmi Yavuz ve Ümit Gezgin

Edebiyat merakımdan dolayı, İDEA Kütüphanesi’nde bulunduğum öğleden sonra iki buçukta çıkıp, koştur koştur, ara sokaklardan, Bahariye Caddesi‘nin ordan.. giderken de bir sahaftan iki de kitap alarak yanıma, sahildeki tarihi bina, eski Kadıköy Belediyesi binasındaki bu değerli Kütüphaneye ulaştım…

Biraz geç kalmıştım.. söyleşiler başlamıştı.. Allah’tan daha Hilmi Yavuz hocamız, değerli şair ve yazar başlamamıştı konuşmaya.. Everest Yayınları‘nın editörleri, genç araştırmacı yazarları konuşuyorlardı.. Akademik bir konuşma, ezbere söyleşi kabilinden bir şeyler söylüyorlardı…

O ara ben de bir soru sordum.. Hilmi Yavuz hocamıza da kalabalık içinde, soru sormaya başlamadan önce selam da gönderdim.. “Hilmi Yavuz hocama da selam gönderiyorum.. merhabalar hocam.. dedim.. Hocam 1983 yılında Mimar Sinan’da Uygarlık Tarihi hocam olmuştur..” dedim.. Çok istifade etmiştik hocamın ders anlatımlarından.. Her zaman için kuşatıcı, anlayışlı konuşmalar yapıyordu her ders hoca.. Araştırmayı, okumayı, sakin ve toleranslı olmayı salık veriyor ve bizleri hep kitap ve edebiyat, okuma ve araştırmaya, giderek de yazmaya yönlendiriyordu…

Konuşmanın ikinci bölümünde konuşan Hilmi Yavuz, daha çok Abdülhak Şinasi Hisar‘ın “Yahya Kemal’e Veda” kitabı üzerine görüş ve düşüncelerini açıklıyordu. Abdülhak Şinasi önemli bir edebiyatçımızda.. Altmışlı yıllarda vefat etmişti ama.. Türk edebiyatının da kilometre taşlarından biri olmuştu…

Arada dışardaki stantta satılan Abdülhak Şinasi Hisar kitaplarından üç tanesini severek okumak için aldım.. Bazı kitapları bende vardı.. Severek okuduğum ve yazarlığımda da bana büyük etkileri olmuş yazarlardan biridir. Keza Hilmi Yavuz hocamın da benim yazarlığımda, hatta ressamlığımda da katkıları, etkileri olmuştur.. Çünkü Hilmi Yavuz resim ve ressamlar hakkında da yazılar yazmıştır…

ABDÜLHAK ŞİNASİ HİSAR HAKKINDA GÜZEL AÇIKLAMALAR YAPTI

Abdülhak Şinasi Hisar’la Yahya Kemal arasında önemli bir iletişim noktası olduğunu, belirtti Hilmi Yavuz. Ben de bir soru sormuştum, Mehmet Kemal’in, “Şairler Dövüşür” anı kitabından bahsetmiş ve şairlerin uyumsuz, karamsar ve dövüşken olduklarını, söyledim.. Buna Hilmi Yavuz hocam katıldığını, söyledi ve şairlerin gerçekten uyumsuz, kendilerini fazla önemseyen ve çok kültürlü ve aykırı olduğunu, söyledi.. Gerçekten de büyük şairler ve yazarlar aynı zamanda birbirleriyle de tam anlaşamazlar, dedi haklı olarak Hilmi Yavuz..

Yahya Kemal’le Abdülhak Şinasi Hisar arasında da kimi zaman sürtüşmeler yaşandığını kitaplardan örnekler vererek dile getirdi Hilmi Yavuz.. Geçmişi kutsayan yapısıyla ve yazdığı kitaplar ve türlü kokular, görüntüler, hafızalarda kalmış güzelliklerle dile getirilen, tasvir edilen ve şiirsel bir dille anlatılan yazılar dünyasında Abdülhak Şinasi Hisar, Türk edebiyatının vazgeçilmez yazarlarından biri olarak karşımızda durmaktadır…

Hilmi Yavuz da, Abdülhak Şinasi Hisar‘ın Türk edebiyatının önemli yazarlarından olduğunu, dile getirmenin ötesinde, Fransız edebiyatından ziyadesiyle faydalanan bir Türk edebiyatı içinde, Abdülhak Şinasi Hisar‘ın Marcel Proust’tan fazlasıyla etkilendiğini, ama bunun kopyenin ötesine geçerek, özgünlüğe ve yerliliğe kavuşmuş bir kimlikle, ondan koptuğunu ve özgün olduğunu, dile getirdi…

Hilmi Yavuz hoca, büyük bir şair ve yazar olarak edebiyatın ve özelde şiirin çok önemli olduğunu, bu ve benzeri konferansların artarak devam etmesi gerektiğini, belirtti. Çok kitap okuyan bir toplum, aynı zamanda edebiyatı da yükseltir.

Kitap okuyan bir toplum her zaman için daha avantajlı olacaktır. Bu konferansa katılmak ve edebiyatın önemli ismi Hilmi Yavuz‘u dinlemek ve özgün yorumlarına kulak kabartmak bana kendi sanatım hakkında da önemli ipuçları verdi..Sanatı algılama ve sevme konusunda ufkumu açtı…

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: