Ümit Gezgin
1 Haziran 2023, Perşembe
ArtContact İstanbul Çağdaş Sanat Fuarı’nın bu yıl üçüncüsü düzenleniyor.. Uluslararası bir Çağdaş Sanat Fuarı olmasıyla ArtContact sanat fuarcılığı alanında da öncü olmaya devam ediyor..


Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri Merkezi’nde 1-4 Haziran 2023 tarihleri arasında sanatseverlere ve herkese açık olacak olan fuar, yerli yabancı yüzlerce sanatçının binlerce eserini barındırıyor..


Aynı zamanda söyleşi ve panellerle de kültür, sanatın gelişmesine katkılar sağlayan ArtContact, Bilgin Aygün‘ün yöneticiliğinde başarıdan başarıya koşuyor..


Fuara sadece galeriler katılmıyor, aynı zamanda eğitim kuruluşları, sanatsal malzeme üreticileri de katılıyor.. Yine dinletilerin yapılacağı ve dünyada ünlü Dr. Alp Özeren’in piyano resitalinin de dörtgün boyunca yer aldığı fuar, dış mekanlarda da Street Art ve heykel sergileriyle de fuara anlam ve özgün bir derinlik katıyor…


Sanat Piyasası’nın de gelişmesine önemli katkıları olan Çağdaş Sanat Fuarı ArtContact, sanat piyasasının, fiyatlandırma gerçekliğinin de serbestçe tartışıldığı ortak bir platform haline dönüşmüştür…


Dünkü VİP açılışından sonra bugün 1. günü oluşturuyordu.. Müzisyen, Müzik Eleştirmeni Dr. Alp Özeren‘le birlikte yola çıkıp fuar alanına ulaştığımızda, kalabalık giriyor, çıkıyordu fuar alanına.. Standlardaki eserler, dışardaki ve içerdeki heykeller ve tasarımlar göz alıcı ve hayalleri coşturucu boyutlarda insanları etkiliyordu…


Standlar çok iyi düzenlenmiş, fuar alanı içinde panellerin yapıldığı alanlar iyi organize edilmişti.. Stant duvarlarındaki resimler, kaideler üstündeki heykeller ve resimler çevreye anlam kattığı kadar insan ruhuna ve düşüncesine de yaratıcı boyutlar ve vizyonlar katılıyordu.. İşte sanatın gücü, dedirtiyordu insana.. Fuarların da bu anlamda hem sanata, hem de sanat eğitimine çok büyük etkileri ve katkıları oluyordu…


Fırça Sanat Galerisi standında büyük boy Marmara Üniversitesi, Atatürk Eğitim’den hocamız Prof. Ali Candaş’ın resmi önünde Neşegül Ekinci hocayla durarak fotoğraf çekindik.. Marmara Üniversitesi hocaları olarak katıldığımız fuar için özgün eserler ürettik biz de.. Fuar bu anlamda yeni üretim ve yaratımların oluşumuna da zemin hazırlamıştır…


Alp hoca piyanonun başına geçerken, ben de Marmara Üniversitesi standına doğru ilerledim.. Koridorlar, stant duvarları, meydanlar ve meydanlara açılan koridor başları hep sanat eserleriyle doluydu ve insanın bu güzel ve sanatsal eserler karşısında başı dönüyordu…


Sonunda bizim standa ulaştım ve orada başta Mengü Gezgin, olmak üzere, sanatçılarımızdan Prof. Dr. Şehnaz Yalçın ve ressam Saim Erken oturmuş sohbet ediyorlardı.. Yarın öğleden sonra üçte “Sanat Fuarlarının Sanat Eğitimine Katkıları” başlıklı bir panelimiz vardı ve bunun da ön görüşmelerini yapıyorduk.. Bazı konuşmacı hocalarımız katılamayacaktı belki ama, diğerleri katılacak ve görüşlerini açıklayacaktı…


Mengü’ye aman, dedik bizim de stantta bir fotoğrafımızı çek, onu gazeteye koyacak ve anlatacağız, dedik. Sağolsun o da bizi kırmadı ve hemen en güzel şekilde fotoğraflarımızı çekti.. Saim Erken, Neşegül Ekinci, ben ve Şehnaz Yalçın hoca olarak fotoğraf karesinde yer aldık.. Şehnaz hoca da resimlerin düzenlenmesi ve daha estetik bir kategoriye evrilmesi için gerekli öneri ve çalışmalar başlatarak büyük katkılar sağladı…



Fuarlar, özellikle ArtContact İstanbul’ın, binlerce sanat eserinin bir arada olması noktasında önemli bir sanat buluşmasına ev sahipliği yaptığını burada özellikle belirtmek gerekmektedir. Gerçekten de bir galeriye gittiğinizde az sayıda bir eserlerle karşılaşırsınız.. Oysa fuarlarda binlerce her anlamda sanat eseriyle karşılaşırsınız ve giderek sanat eserlerini kıyaslama imkanına da sahip olursunuz.. Bu yönüyle sanat fuarları sanat eğitimine katkı sağlarlar ve sanatsal öngörü noktalarında da önemli kazanımlar ve perspektifler kazandırırlar…


Sonra sanatçılar birbirlerinin stantlarını da dolaşarak düşünsel alış verişlerde bulunuyorlar ve tanışmayanlar bile dostluklar kuruyorlardı.. Neşegül hocamız da, yine değerli hocamız Bahattin Odabaşı‘nın ve Orhan Benli’nin resimlerinin olduğu stantları ziyaret ederek, hem dostlukları tazeledi, hem de sanatı konuştu…




Bir araya gelmenin mutluluğu başka bir şeydir. Hocalar sanat vasıtasıyla bir araya geldiler ve sanatları üzerine konuştular.. Sanatın hem insan ve hem de toplum için olduğunu anlamaya ve anlatmaya çalıştılar.. Yine Şehnaz Yalçın hoca ve Saim Erken, hocaları Bahattin Odabaşı’yla bir araya geldiler…
İlk yorum yapan siz olun