İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tuğrul Çutsay, Fehim Güler ve Ümit Gezgin’in “Doğa” Resimleri Üzerine…

Ümit Gezgin

Kaç gündür soğuk algınlığından doğru düzgün dışarı çıkamıyorum ve evden sokakları, caddeleri, bozuk kaldırımları, karlı Paris izlenimlerini Youtube’dan izliyor.. zaman zaman iyi ki dünyayı değişik zamanlarda yansıtmış Youtuber’lar var, diyorum.. ben de amatör bir youtuber olarak onları takdir ediyorum…Sanatsal ve entellektüel amaçlarıyla yaptıkları bu hayata dair katkılar ufuklarımızı açıyor… İşte, evde yan gelip yattığım halde, youtube’dan dünyanın değişik medeniyet şehirlerini, farklı zaman dilimlerinde izliyorum…

Tuğrul Çutsay

Fehim Güler

Ümit Gezgin

İzlerken bir de baktım ki Whatsap’tan değerli dostumuz Tuğrul Çutsay’ın son çalışmalarını bana gönderdiğini gördüm.. ayrıca yine ressam arkadaşımız Fehim Güler’le de Kadıköy Vapur Kafe’deki fotoğraflarını da.. Fehim de yine Türk resmi içinde özgün ve kalıcı ressamlardan biridir… Kendine özgü bir tarz geliştirmiştir.. mütevaziliğine rağmen birçok ünlü olmaya çalışan kifayetsiz mühteristen farklı olarak resmi çok ilerdedir…

Tuğrul Çutsay

Fehim Güler

Ümit Gezgin

Somuta yaklaşan görsel pasajlar ve manzaraya anlam veren tanımlamalar içinde gelişirken, özellikle son yaptığı resimler Tuğrul Çutsay’ın.. Fehim’in resimleri doğanın cangılını, doğanın insansız gerçekliğini ve başlı başına soyut varlığını ortaya koyar… Ben ne yapıyorum dersem.. ben de yine doğa çıkışlı, doğanın içinde, somut olarak yer alarak orada, gördüğüm manzara karşısında çalışarak, İstanbul doğasını ve yine İstanbul’la ilintili mekan, semt mimarisini, insanlarıyla birlikte yorumlamaya, anlatmaya çalışıyorum.. onu yaparken de yine çizgisel ağırlıkta bir renk desteğiyle yapmaya çalışıyorum…

Çok renklilik veya renkliliğe açık yapı her iki sanatçıda da mevcuttur.. bende de olduğu gibi… Tuğrul’da da Fehim’de de dinginlik içindeki gizli devinim resimlerine bir karakter analizi olarak da yansır.. her ikisinin de karakteri dingin bir filozof karakteridir.. olayları, durumları ve insanları sakin tabiatlarının gerisinde akıl-sezgi sarkacı içindeki birikimle tartarlar.. bu tutumları resimlerine de bir karakter çizgisi olarak yansımaktadır…

Pencereden dışarıdaki yağmurlu havayı seyrederken ve meteorolojinin git gide yağmurların ve hatta karla karışık yağışların artacağı vurgusuna kulak kabartırken, Tuğrul Çutsay’ın, Fehim Güler’in ve benim resimlerimin ne kadar çok ortak paydası olduğunu düşünmeye başladım…

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: