İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ressam TUĞRUL ÇUTSAY Portre Sanatına Yenilikler Getiriyor…

Ümit Gezgin

Ressam Tuğrul Çutsay portre sanatında yeni bir aşamaya geldi.. klasik yaklaşımların ötesinde bir portre gerçekliğini sürdüren, uzun yıllardır tanıdığım ve bildiğim Tuğrul Çutsay, artık portre gerçekliğini, dünya standartlarının ötesinde bir anlayışla sürdürecek aşamaya ulaştırdı…

Eser: Tuğrul Çutsay

Portrede temel dinamik benzeme olgusu çerçevesinde şekillenir.. nasıl bir porte ortaya koyarsanız koyun, sonuçta karakter ortaya çıkması, hangi kişiyi ele alıyorsanız alın, portre sahibine benzemek durumunda kalarak yoluna devam eder…

Türkiye portre sanatı söz konusu olduğunda portretist diyebileceğimiz pek bir sanatçı yoktur.. bu yüzden de portre resmi yapanlar ya soyutlamaya kaçarlar, ya da portre için fotoğraftan faydalanırlar… Osman Hamdi bile kendisini resim içinde figür gerçekliği olarak kullanırken hep fotoğraflardan faydalanmıştır.. keza bu günümüze gelindiğinde artık fotoğraf ve bilgisayar, adeta ressamların eli ayağı olmuştur.. yaratıcı dinamizm ve keşif, giderek kendi kimliğini ve üslubunu ortaya koyma bilinci hepten ortadan kalkmış.. bir tür yapay zeka devreye sokularak, resmin de ölüm ilanı yayınlanır olmuştur…

Soyut somut olguları birlikte değerlendiriyor Tuğrul Çutsay.. en önemlisi bakıldığında ünlü bütün ressamların portre sanatına armağan ettiği özellikle kendi portreleri, özportreleri vardır.. burada kendi karakterlerini bütün boyutlarıyla ortaya çıkarmak için elinden geleni yapmıştır ressamlar… Bakılsın Van Gogh portreciliğinden, Monet portreciliğine, Rembrant’tan Picasso’ya kadar.. birçok ünlü ressam kendi yüzünün en karakteristik özelliklerini ortaya koymaya çalışmıştır.. giderek kendisini her zaman için üstün ve ayrıcalıklı çizmiştir…

Tuğrul Çutsay portrelerinde sıradan ve anlık olanla, olması gereken fantastik imgeler bir araya gelmiştir… Bir de her portrede kendi tekniğini aşmaya çalışır ve yenilik peşinde koşar Çutsay.. en son yaptığı kendi portrelerinde bu açıkça görülmektedir zaten… Soyut imgelerle birlikte, cepheden değil, profilden kendi portresini, farklı çizgisel ve lekesel anlayışla değerlendirmiştir…

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın

SANAT TASARIM GAZETESİ sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et